BALATONI SÖRKIRÁLY

Sörműve(lő)k

Balatonszentgyörgyről holnaptól sokunknak a hazánkban egyedülálló, de Európában és a világon is ritkaságnak számító Sörművek sörei jutnak majd eszünkbe. A Sörművek név arra is emlékeztetni fog bennünket, hogy a legmerészebb álmok is valóra válhatnak. Életünk sok apró részletét felfedezzük, amikor a Sörművekről Király Sándor és fia, Király Gergely mesél. Az apa nem önmagát akarja példaként állítani, de egyértelművé teszi,hogy nem riadt vissza a kétkezi munkától sem. Komolyan vette, hogy az adott lehetőségek között saját munkájából teremtse meg a családja jövőjét, megélhetését. Hogyan lett a Sörművek a hazai kézműves magánsörfőzdék közül a legnagyobb? Milyen ma a csaknem három évtizedes sörfőző tapasztalattal rendelkező vállalkozó mindennapi munkája? Erre is választ kapunk, amikor az egyébként sört nem szerető tulajdonostól megtudjuk, hogy a sörfőzéshez megszerzett tudásból hogyan vált vállalkozóvá a fiával, a családjával együtt – a sört szerető emberek legnagyobb örömére.

„MARHA NAGY ÜZLET LESZ”

Király Sándor a Hungarocamionnál dolgozott, amikor jött a rendszerváltás, a nagy lehetőség. Egykori kollégáival kamionokat vettek, és elkezdtek ugyanazoknak a német cégeknek fuvarozni, ahová a Hungarocamionokkal jártak. Friss húst szállítottak a müncheni nagybani piacra. Állandó fuvar volt, jöttek-mentek és egy speditőr cég pedig adott visszfuvart is. Egyik alkalommal a pilseni sörgyárból kellett sört hozni. Akkoriban nem volt elég sör Magyarországon. A volt NDK-s sör, a Wernesgrüner is kevés volt. A magyar sörök olyanok voltak, amilyenek.

Pilsenbe délután ért. Nem tudták az autót megrakni, beállt a gyáron belül és nézelődött. Magyarul megszólította meg egy ember: „Ne haragudj, látom, magyar rendszám van az autódon, de nincs ráírva, hogy Hungarocamion. Hogy van ez?” Elmesélte, hogy náluk már demokrácia lett, magánvállalkozó lett, és élt a lehetőséggel. Hozzátette: nem tudja, hogy működik a sörgyártás, de katasztrófa, hogy itthon a szocializmusban sehol nem lehetett normális sört kapni. Mindig sörhiány volt. Az idegen erre megmutatta neki a sörgyárat. Három óra alatt végigmentek a híres pilseni sörgyáron, az elejétől a végéig. Miután elköszöntek egymástól, Király Sándor a kamionban lefeküdt és morfondírozott magában: nem hiszi el, hogy ez ilyen egyszerű. Csak fogják a magot, összedarálják és mindenféle vizeket engednek rá. Ide-oda szivattyúzzák, mígnem egyszer csak sör lesz belőle. Nem lehet ez olyan komplikált! Fantáziát látott benne. Hazajött. A gondolat annyira beleégett az agyába, hogy bement a keszthelyi Helikon Könyvtárba , az összes szakirodalmat kihozta és elkezdte olvasgatni. Elképzelt egy saját sörfőzdét. A gondolatot hamarosan megosztotta feleségével is: „Akkora dolgot találtam ki, sört kell gyártani!”– újságolta. „Nem is iszod a sört, nem tudsz róla semmit.”-válaszolta a felesége. Győzködte a párját Sándor, hogy higgye el: „Marha nagy üzlet lesz”.

ELJÖTT A MERÉSZ ÁLMOK IDEJE

A kilencvenes években három kisüzemi magánsörfőzde volt Magyarországon: a Kinizsi utcában Budapesten, Fonyódon és Sárváron. Király Sándor-akinek amúgy gépész végzettsége volt- elkezdte keresni a lehetőségeket. Miután megálmodta igencsak merész terveit, a ma már sörapónak nevezett fóti Gyenge Zsolt lett a szakmai társa abban, hogy megvalósítsák a műszaki szempontból is igencsak összetett elképzeléseket. Király Sándor akkor Balatonberényben lakott, ott kezdték el a Király Sört gyártani. „Természetes, hogy a Balaton partján az emberek megkívánják a sört.”- gondolta.

Azzal szembesült, hogy nem voltak alkalmas berendezéseik. A saját üzemébe még sok műszaki dolog hiányzott. Például a palackozó gépek túlzottan nagyok voltak egy kis sörfőzdének és az akkoriban gyártott rozsdamentes tartályokon is számos hibát találtak. Volt sörünk, olyan amilyen. Gyártották a sört, de nem tudták palackba tenni. Király Sándor rájött, jobb lesz, ha igazából csak a gépészeti résszel foglalkozik és elkezdett kisebb berendezéseket gyártani saját kisüzemének, majd lassan-lassan több száz kisüzemi sörfőzdének.

A KÉZMŰVES SÖRFORRADALOM UTÁN

Hirtelen, három év alatt 312 sörüzem lett Magyarországon. Mindenki látta benne a nagy lóvét. Meg lett sör hazánkban is: olyan- amilyen, de volt. Király Sándor tizenkét évig főzte a sört a családi vállalkozásban, de mivel közben a sörpiac is átalakult, új vállalkozásba kezdett. A kisüzemi sörfőzéshez használatos berendezések valamint palackozó-gépek gyártására váltottak. Balatonberényben volt a referencia üzem, ott volt a betanítás is.

 Egyszer csak megjelent náluk egy kazah csapat, hogy kellene nekik egy ilyen üzem. Megkérdezték: „Nem akarja eladni?”  Nekik gyorsan kellett, ha Sándor igent mond, azonnal fizetnek. Mondta az asszonyának: „Ha akarják, hagy vigyék!” Szélsebesen elvitték a teljes berendezést, ők pedig teljes erőből nekiálltak új gépeket gyártani. A piaci helyzethez igazodva teljes előállítási technológiákat készítettek és adtak el.

Szájról-szájra vitték a hírüket. Általában olyan emberek vásároltak tőlük, akiklátták a sörfőzésben a lehetőséget. Több mint kétszáz olyan sörfőző-berendezést gyártottak le, a pasztörizáló berendezéstől a gyártósorokig, amivel sört lehet gyártani. A Király Sándor által gyártott sörfőzdék ma is működnek Kamcsatkától Fokvárosig, de Libanonban és Brazíliában is van üzemük. Mások is meglátták a sörfőzdékben a lehetőséget, beszálltak, komoly tőkéket fektette be, és elkezdődött egyfajta konkurencia harc is.

A MESTER NEKI ÁLLT ÚJRA SÖRT GYÁRTANI

Király Sándor betegsége miatt volt két év kihagyás. A régi üzemüket eladták, a gépgyártást is csökkentették, illetve egy részét átadták egy székely társaságnak. Miután meggyógyult, mondta a feleségének, hogy nem bír ellenni munka nélkül. Maradt egy kis pénzük, megvettek két épületet Balatonszentgyörgyön, és elindították újra a sörgyártást. Persze először itt is megint a berendezéseket gyártották le. Király Sándor addigra már rengeteg tapasztalatot és gyakorlatot szedett össze. Technológusokat gyűjtött maga köré, és elkezdte építeni az új üzemet, a Sörműveket Balatonszentgyörgyön.

Mára a kis sörfőzdék közül a Sörművek a legnagyobb, a nagyok között pedig a legkisebb. Bár nagyon nehezen találták meg az utat,de mostanra odaértek. A tulajdonos szerint az együttgondolkodás a siker egyik alapja.

„Nagyon sokat dolgozik a család és mindenkinek benne van a vérében, hogy a maga oldja meg a problémákat. Kell rátermettség, genetikai adottság, és persze az is, hogy milyen körülmények között nőtt fel, mit látott a szüleitől, nagyszüleitől, és vajon azt a vonalat viszi-e végig.” A feleségemnek is van egy külön vállalkozása, a lányom is vállalkozó, a fiam pedig jön velem. Jó lenne, ha a rövidesen átvenné a céget! Isten nyugosztalja édesapámat, ő is vállalkozó volt. Mi ebben nőttünk fel. Kemények vagyunk, konokok vagyunk, alföldi gyökereink vannak.” – válaszolta Király Sándor arra a kérdésre, hogy mi minden kellett ahhoz a kapcsolati tőkén, a pénzen és a piacon kívül, hogy a családi vállalkozás ekkora lehessen.

AMINEK VAN EREDMÉNYE

Király Sándor hozzáfűzte, hogy amellett hogy felépítette álmait, mindig is a család, gyerekek és az unokák lesznek a legfontosabbak számára. „Nincs siker és nincs eredmény, ha az embert nem támogatják az önmegvalósításában a szerettei.  A felesége és ő is vállalkozók, szülők és nagyszülők is egyben, ami nagyon sok munkával és lemondással jár. Nem a pénzt hajhásszák, nem csupán a pénzért csinálják ezt. Hanem eljutottak valahova, felépítettek valamit, és amit felvállaltak, nagyon sok munkát jelent ma is, mintegy példaként hagyva az utókornak: Semmi nem lehetetlen!

A Sörművekben nyolcezer liter sört tudnak elkészíteni minden nap. Van lehetőség napi húszezer literes teljesítményre is, tudtuk meg Király Sándortól. De ennyi tárolókapacitás még nincs. Huszonegy nap a gyártási technológia, huszonegyszer húszezer litert még nem tudnak eltárolni. Folyamatosan, ahogy az igények nőnek, „megpróbálnak utána menni”. A piac megmutatja és egy-két éven belül kiderül, hogy ebben a szakmában ki azok, akik ilyen mennyiséget és minőséget tudnak gyártani.

 Király Sándor értelmezésében tisztességes módon, sok áldozatot hozva, sok időt rászánva és nagyon sok akarattal el lehet érni Magyarországon mindazt, aminek van eredménye.

AZ UTÓD A SÖRFŐZÉSRŐL

A Sörművek családi vállalkozás tagja, Király Gergely hatévesen még szippantós akart lenni. Mondhatni, beleszületett a vállalkozásba. Mindössze tízéves volt, amikor megnyitották az első sörfőzdét. Már akkor tetszett neki, amit édesapja csinál. Tizenegy évesen kóstolta meg először a sört. Nem nagy sörivó, de a 2019-es év slágerét, a Málnás Búza sört, valamint a Meggyes és az IPA sört is szívesen fogyasztja.

         Király Gergelytől a családi vállalkozás és a magánsörfőzdék rövid történetét is megismerhettük. Magyarországon a sörforradalom előtt két terméket ismertek, a beert és a lágert. A sörforradalom után egy multi cég magyarországi képviselője, a Soproni IPA megnyitotta az ajtót. A család 1991-ben kezdett el sörfőzéssel foglalkozni. Tizenkét évig üzemeltették az első sörfőzdét, közben berendezéseket újítottak fel és gyártottak. Amikor a válság beütött, elsőként adták el a sörfőzdét, és pasztörizáló berendezések gyártásába kezdtek. Addig körülbelül mintegy kétszáz darab sörfőzdét gyártottak. A Király család három éve újra sörfőzéssel foglalkozik, immár a Sörművekben.

Megtudtuk azt is, hogy 1991-ben ők voltak a negyedik magán sörfőzde. A következő tíz évben háromszáz fölé nőtt a sörfőzdék száma. Eltelt újabb tizenkét-tizenhárom év és a nagyok megérezték, hogy sokan vannak a kicsik, majd „meglökték az utolsó dominót is”. Annakidején számos vállalkozás elkezdett borulni, negyven-ötven sörfőzde maradt csak talpon. Három évvel ezelőtt harminc még mindig talpon volt, ezzel a harminccal indult el a mostani sörforradalom. Hozzávetőleg mintegy hetven üzem lehet ma Magyarországon, ami két-három éven belül jelentősen csökkenni fog a magas előállítási költségek miatt. A vásárlóerő is korlátozott.

A Sörművekben a saját márkás sörből tizenegy fajtát gyártanak. Betartják a német tisztasági törvényeket: pótanyagot, enzimeket, stb. nem használnak. Saját kútból, 108 méter mélyről szivattyúzzák a vizet és utána gáztalanító tartályon engedik át, ami kivonja a vízből a metánt. Egy újabb szűrő, az úgynevezett vas-mangántalanító a vasat és a mangánt is kiszűri a vízből. A vizet még egy szénszűrőn is átszűrik, hogy minden illatanyagot kiszűrjenek belőle. A sör még nem az így nyert technológiai vízből készül, 2019 év elején beállítottak egy fordított ozmózisos berendezést, ami az ásványi anyagokat ki szűri a vízből, majd később sörtípusonként visszaadagolják azokat.

Alsó erjesztésű és felső erjesztésű sörök is készülnek az üzemben. A kettő között elsősorban a főzésben van különbség, de az élesztő dönti el, hogy alsó vagy felső erjesztésű-e a sör. Az itt készült összes prémium kategóriás üveges sör 0,33 literes kiszerelésű. Félliteres dobozban csak az első sörüket árulják, a „Király Sör”-t.

SÖRPALETTA, AVAGY MILYEN SÖR KÉSZÜL A SÖRMŰVEKBEN?

Jó sör!- mondta Király Gergely, aki nem tartja meglepőnek, hogy inkább ízesített söröket szeretnek vásárolni a fogyasztók, ő is azokat szereti. A Balaton-parton az ALE típusú söröket is nagyon kedvelik, például az egyik fő terméküket, az Indian Pale Ale-t.

            Az IPA szűretlen félbarna, jellegzetesen kellemesen keserű és a kesernyés íz a kortyolás után is megmarad a szájban.  Ízében citrusos ízvilágú, testes, magas alkoholtartalmú, 6 %-os ale sör.  Ezt az erősen komlózott sört az angolok kezdték gyártani, mivel kibírta a hajóutat India felé. A hajóút volt az erjedési időszaka, ezért kapta az Indian Pale Ale nevet.

Az American Pale Ale, az APA, ugyancsak felső erjesztésű, komlós világos ale sör, 5,2 %-os alkoholtartalommal. Ízvilága hasonlít az IPA ízéhez, de markánsan keserűbb sör, szintén sokan vásárolják.

A Sörművek saját márkás söre az alsó erjesztésű Lager, csöppet édes-kesernyés ízű, könnyű, normál ivó sör, a korábbi aranyérmes „Király Sör” modern megtestesítője 5% alkoholtartalommal.

A szűretlen Meggyes sör, a frissítő hatású Cekker, 4,3 %-os alkoholtartalmú. Az alsó erjesztésű alap lager sör többféle ízesítéssel is készül, úgy hogy a főerjedés után az erjesztő tartályból a sört átszivattyúzzák egy másik tartályba, amibe már beletettek például egy olaszországi cégtől beszerzett meggy-sűrítményt, majd ezen érlelik tovább.

Ugyanezen az elven készül a 4,5 %-os alkoholtartalmú Lime sör. A lime sűrítményt körülbelül egy hetet hagyják érlelődni, utána a söröket szeparálják, szűrik, pasztörizálják.

Az ízesített lager sörökhöz sorolható olasz Szilva sörbe ugyancsak a főerjedés után kerül a szilva sűrítmény. Amikor az íz anyagokat már átvette a sör, ugyanúgy kiszűrik a sűrítményt.

Ugyanígy készítik a Málnás Búza sört is. A főerjedés után kerül bele a málna sűrítmény, csak ott nem lager sör, hanem búza sör az alapja.

A három éve elindult Sörművek első termékeinek egyikét, a Búza sört enyhe komlózás és magas búzamaláta tartalom jellemzi, egyedi banános és szegfűszeges karakterrel készül. Alkoholtartalma 5 %.

A porter típusú, felső erjesztésű, szűretlen barna sör, a Henry, 5,2 %-os alkoholtartalmú. A barnaságát a pörkölt malátától kapja.

Az Ír-vörös sör is felső erjesztésű, ír típusú sör; vöröses színvilágát egy színező malátától kapja.

A Mézes Gyömbér sör felső erjesztésű, ale típusú sör. Más technológiával készítik a főzetet, mivel a mézet és a gyömbért nem a főerjedés után, hanem a főzéskor rakják a sörbe. Még a komlózás előtt forralják bele a gyömbért, és ebbe a forró lébe keverik el a mézet. Alkoholfoka 4,7%.

Ez a családi vállalkozás több cégnek is gyárt saját márkás söröket. A megrendelés után teljes mértékben szabad kezet kapnak a megrendelőtől a fejlesztésekre és a gyártásra is. A megrendelők a készterméket megkóstolják és el is fogadják.

Többféle kiszerelésben is készítenek sört: van hordós, csapolt sör, 0,33-as üveg palackos, és van félliteres dobozos sör is, valamint a bérgyártáshoz kapcsolodóan megjelentek náluk a 0,25-ös  palackozott sörök is. Négyezer liter a minimum főzet, de van kétszáz raklapos külföldi megrendelésük is. Hazai megbízásból három ismert sörtípust gyártanak IPA, Meggyes és Lager alap-ízben, továbbá nyolcféle típusú sört, Kézműves Sör néven.

Alkoholmentes sörük még nincs, de terveink között szerepel.

2018-ban indult a sörpárlat fejlesztésük,amit lager sörből csináltatnak. A sört eljuttatják egy pálinkafőzdébe,ahol azt kifőzik és 40 %-os alkoholtartalmú sörpárlat lesz belőle. A  végeredmény annyira jó lett, hogy úgy döntöttek, megpróbálják a két másik húzó sörrel is, az IPÁ-val és a meggyel. A láger sörpárlat a balatonszentgyörgyi boltjukban is kapható .

TUDATOS ÁRPOLITIKA

A saját, üzemünknél működő üzletükben nem magas árkategóriás termékek a Sörművek sörei. Tudatos árpolitikával a 0,33-as sörök 250 forinttól indulnak, 350 forint a legdrágább termék. Egy szakmai folyóirat szerint a Sörművek ár-érték arányban is megfelelő profi cég. A megfelelő marketing eszközökre is odafigyel a cég: poharak, söralátétek, asztali kínálók, tájékoztató és szóróanyagok teszik könnyebbé az értékesítést. A csomagolóanyagokat és egyéb segédeszközöket úgy importálják, ami nagyban növeli agyártási költségeket. Ennek ellenére nem spórolják ki az anyagokat sem mennyiségben, sem minőségben az arany nedüből. Az extrakt tartalom, a sör szárazanyag tartalma 11 % fölött van.

A Sörművek termékeit szervezett csoport menedzseli. A cégvezetés a Sörművek söreivel igyekszik részt venni minden kézműves sör rendezvényen. A Gellért Szállóban minden év tavaszán jelen vannak a Kézműves Sörök Háza országos szinpoziumon, egy igazán nívós rendezvényen. A faceebookon és az instragramon is reklámoznak.  Több nagy áruházláncnak gyártják a sajátmárkás termékeiket, ami a fejlesztési tervek szerint bővülni fog további sörökkel. Nyáron is tele volt termékeikkel a kereskedelmi árucsatorna, a hatüveges dobozos csomagjaik különösen népszerűek voltak. Az ország lakosságának nagy részéhez eljutnak a Sörművek termékei, csakúgy, mint a nyár végén piacra dobott Grill-dobozos sör.

Jótékonysági rendezvényen is megjelennek. A legutóbbi két évben jótékony célú támogatást nyújtottak a Koraszülött Alapítványnak, a Zalaegerszeg–Keszthely közötti futóverseny sörbevételének összegét ajánlották fel nemes célokra.

A Sörművek sörei díjakat hoztak el  különböző versenyekről. Az Élelmiszer Újság Ízesített Sörök versenyén a Málnás Búza sör negyedik lett, a Szilva is jól szerepelt. Két évvel ezelőtt Diósgyőrben a Magyar Kézműves Sör versenyen az IPA második helyezett lett a kategóriájában. Terveik között szerepel, hogy jövőre több európai versenyre is szeretnék elvinni a termékeiket.

STABIL MINŐSÉG, BŐVÜLŐ KÍNÁLAT

Európa számos országában sikerült piacot találni a Sörművek söreinek. Bérgyártásos termékeikkel jelen vannak Észak-Írország, Írország, Németország, Belgium, Horvátország, Románia, Szlovénia boltjaiban. Egy román bérgyártó 0,33-as termékkel van a bukaresti piacon, a Sörművekben gyártott hordós sörrel is hamarosan ott lesznek. Szeretnének sört vinni Ausztriába is, hiszen már van olasz megrendelésük is.

Bérgyártási kapacitásuk tovább bővíthető. Lépten-nyomon megkeresik a céget a megrendelők, tárgyalnak velük, mert azt látják, nagyon stabil a Sörművek minden terméke. Nincsenek eltérések, egyenletesen, jó minőséget gyártanak. A szakma is méri, hogy a vásárlói szokások a minőségi termékek irányába mennek. A beszállításokhoz nagyon magas minőségi követelmények vannak. A Sörműveknek megvan az IFS6-os minősítése. Jövőre szeretnének 20-30 százalékkal többet gyártani. 2019-ben az előző évhez képest háromszáz százalékkal termeltek többet, jövőre legalább százötven százalékos növekedést terveznek az idei évhez képest. Azzal is tisztában vannak, hogy minél előrébb jutnak, az  annál nagyobb kihívást fog jelenteni  számukra. Király Sándor és fia azt szeretné, ha a Sörművek sörei nemcsak a balatoni strandokon lennének a sörivók sztárjai, hanem országszerte ismert lenne a brand: a Sörművek.

A Balaton nyugati csücskében, Keszthelytől tíz kilométerre, Balatonszentgyörgyön, a tó fölé emelkedő erdős dombon található a Festetics György fia, László által épített Csillagvár. A csillag alaprajzra épült vár Európában egyedülálló. A háromszintes, hatszobás egykori vadászvár, valamint a várat ellátó 36 méter mély kút is az 1820-as években épült. A Csillagvár Múzeum középső szintjén a középkori életet bemutató panoptikum, a fölső szinten huszárbabák, a pinceszinten időszaki kiállítás is megtekinthető. A turista látványosságnak a „várvédelmét” Országh Béla és felesége látja el, csakúgy, mint a magyaros ízvilágú ,hagyományos és kemencében sült ételeket kínáló, szabadtéri sütésnek, főzésnek, bográcsozásnak helyet adó Várkapitány Csárda vendégvárását. Az autentikus környezetben az osztálykirándulások, céges bulik  résztvevői a finom,kézműves ételek és italok elfogyasztása után a magyar őshonos állatokat is megsimogathatják . A helyszín lehetőséget biztosít  lovaglásra és lovas kocsikázásra is.

Telefonszám +36302600390
8710 Balatonszentgyörgy
Kossuth Lajos utca 26.